top of page

Smaragdy: zářící klenoty s bohatou historií a významem

Smaragdy patří k nejvzácnějším a nejkrásnějším drahokamům na světě. Jejich uhrančivě zelená barva a historie spojená s královnami, bohy a legendami jim v říši drahokamů určuje zvláštní místo. V tomto článku Vám prozradíme na vlastnosti smaragdů, jejich historii a význam ve světě šperků. Máme pro Vás také připraveno několik zajímavostí o těchto okouzlujících kamenech.

Zlaté prsteny s přírodními smaragdy a brilianty Lillian Vassago

Prohlédněte si naši krásnou kolekci přírodních i syntetických smaragdů, v uhrančivě zelených odstínech.




 

Smaragdy a jejich vlastnosti

Smaragdy jsou variací minerálu zvaného beryl. Jejich zářivě zelená barva, která se pohybuje v odstínech od světle zelené až po sytě zelenou, je dána přítomností chromu a vanadu v krystalové struktuře. Čím je barva smaragdu sytější a intenzivnější, tím je kámen cennější.

Jednou z význačných vlastností smaragdů je jejich vnitřní charakteristika zvaná „jardin" (v překladu „zahrada“), což jsou vnitřní inkluze a praskliny v krystalu. Ty mohou připomínat větvičky, trávu nebo jiné organické struktury a jsou důkazem pravosti smaragdů. Jednotlivé smaragdy mají své jedinečné inkluze a praskliny, což z každého kamenu činí unikátní kousek.


Zlaté náušnice se smaragdy

Historie smaragdů

Smaragdy mají bohatou historii. První zelené kameny byly objeveny v Egyptě před více než

4 000 lety. Tehdejší egyptská královna Kleopatra milovala smaragdy natolik, že je používala jako své osobní šperky. Stejně tak se těšily velké oblibě u starověkých Řeků a Římanů, kteří věřili, že jim přinášejí moudrost a vědomosti.

Smaragdy byly oblíbenými drahokamy

i v hinduistické a buddhistické kultuře. Věřilo

se, že mají léčebné a ochranné vlastnosti, často byly nošeny jako amulety.


Smaragdy v moderním světě

Dnes jsou vzácné smaragdy ceněny pro svou krásu. Kromě barvy jsou hodnoceny také podle velikosti, čistoty a řezu. Smaragdy jsou obvykle vybrány pro šperky jako prsteny, náušnice a náhrdelníky, často spojovány s význačnými příležitostmi, třeba zásnubami nebo svatbou.

Nálezy smaragdů a jejich těžbou jsou známá tzv. smaragdová města, například Bogotá v Kolumbii a Zambia. Vyskytují se však i v jiných částech světa, třeba v Brazílii, Zimbabwe, Etiopii a Afghánistánu.

Prohlédněte si naši krásnou kolekci přírodních i syntetických smaragdů, v uhrančivě zelených odstínech.





Zlaté šperky se smaragdy

Smaragdové legendy a pověsti

Legend a pověstí vzniklo o smaragdech za jejich dlouhou historii nespočet. Jedna z nejslavnějších legend je o „Smaragdové tabulce“, kterou údajně objevil Alexander Veliký v hrobce egyptského krále. Měla obsahovat tajemství života. Další legendy zahrnují přesvědčení, že smaragdy mají magické schopnosti, jako je schopnost léčit nemoci a předpovídat budoucnost.



Smaragdy ve světě umění

Smaragdy byly po celá staletí také inspirací pro umělce a designéry. Můžeme je pozorovat ve starověkých i moderních uměleckých dílech, kde jejich krásná zelená barva inspirovala malíře, sochaře a šperkaře.


Smaragdy jsou drahokamy s bohatou historií a významem ve světě umění a šperků. Jejich zářivá zelená barva a jedinečné vlastnosti z nich činí jeden z nejžádanějších drahokamů. Bez ohledu na to, zda jsou použity ve špercích nebo zobrazeny v uměleckých dílech, smaragdy budou vždy fascinovat svou krásou a mystikou.

 

Zajímavosti o smaragdech

Smaragdová barva a jedinečná struktura

Smaragdy jsou jedním z mála drahokamů, u nichž je barva naprosto zásadním kritériem hodnocení.

Smaragdy v Egyptě

Smaragdy byly objeveny v Egyptě před více než 4 000 lety, což z nich činí jeden z nejstarších drahokamů používaný jako šperk.

Kolumbijské smaragdy

Kolumbie je jedním z hlavních světových producentů smaragdů ve vysoké kvalitě. Smaragdy z Kolumbie jsou obzvláště ceněny pro svou intenzivní a sytě zelenou barvu.

Město Bogotá v Kolumbii je známé jako hlavní centrum těžby a obchodu se smaragdy. Stalo se také domovem mnoha smaragdových muzeí a šperkařských dílen.



Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Napište nám, o čem máme napsat příště!

Děkujeme Vám!

Máte rádi neobyčejné věci? Vybírejte nejen zlaté šperky z naší nabídky Lillian Vassago. Nabízíme široký sortiment zlatých, stříbrných a diamantových šperků, jako jsou náušnice, náramky, přívěsky, řetízky a prsteny, především zásnubní a snubní. Šperky vyrábíme v tradičních i nadčasových designech – vybere si u nás každý!

© 2023 Lillian Vassago. Powered and secured by Wix

bottom of page