top of page

Není perla jako perla

Perly jsou od nepaměti symbolem elegance a luxusu. Vzácné poklady s jemným leskem dodnes spojujeme s ikonami jako Audrey Hepburn, Coco Chanel, Marilyn Monroe a královna Alžběta II., tedy s osobnostmi, které perly vždy představovaly s patřičnou noblesou. V tomto článku se podíváme na různé typy perel, od klasických bílých po exotické černé. Prozkoumáme jejich rozmanité tvary a povrchy i jedinečné vlastnosti, které z nich činí vzácné a žádané šperky.



Typy perel

Perly představují jeden z nejkrásnějších a nejcennějších přírodních materiálů, který se používá při výrobě šperků. Jak název článku napovídá, není perla jako perla. Pojďme se podívat na dva základní typy perel, které se liší svým původem, vlastnostmi a cenovou dostupností: sladkovodní a mořské perly.


Sladkovodní perly

Sladkovodní neboli říční perly se těší největší popularitě, a to především z důvodu cenové dostupnosti a kvality. Cenově dostupnější jsou proto, že v jedné perlorodce může vznikat 20-30 perel současně.

Sladkovodní perly se pěstují na perlových farmách ve sladkých vodách, kde dochází k tzv. kultivaci. Jedná se zasahování do přírodního procesu člověkem tak, aby se zvýšila pravděpodobnost vzniku perel.

Říční perly nabízejí celou řadu barevných odstínů. Kromě čistě bílé barvy mohou mít i různé pastelové tóny jako je růžová nebo fialová.


Zlatý náramek Lillian Vassago se smaragdy a říčními perlami.

Mořské perly

Mořské perly dělíme do více kategorií, přičemž každý druh má své specifické vlastnosti, barvu, tvar a velikost. Cena mořských perel je vyšší, než je tomu u těch sladkovodních, a to především z důvodu složitosti a náročnosti procesu chovu mořských perlorodek. V jedné perlorodce mohou vznikat maximálně 3 perly současně, což přispívá k jejich vzácnosti a vyšší ceně.


Mezi nejznámější mořské perly paří:

  • Akoya perly – tyto perly pocházejí z Japonska a jsou oblíbené především díky téměř dokonale kulatému tvaru a zářivému lesku. V přírodě se vyskytují hlavně v bílé barvě, mohou však mít růžový či stříbrný nádech.

  • Tahitské perly – jedná se o velice vzácné perly vyskytující se na jediném místě na světě, a to ve francouzské Polynésii. Tahitské perly jsou tmavě zelené až černé a mohou mít kovový lesk.

  • Perly Jižního Pacifiku – z důvodu náročnosti na prostředí, ve kterém vznikají, se jedná o nejvzácnější druh perel, které představují luxus a přepych. Perfektní tvar, kulatý a symetrický, má pouze malé procento z nich. Perly Jižního Pacifiku se pyšní různými odstíny, od bílé až po medově zlatou s nádechem šedé, modré, krémové a růžové. Vyznačují se hlubokým sametovým leskem.

  • Barokní perly – stejně jako barokní umění jsou i barokní perly plné hravosti a dynamických tvarů. Zatímco u jiných typů perel si ceníme elegantního kulatého tvaru a souměrnosti, u barokních perel je to přesně naopak. Jejich povrch může být různě hrbolatý a zvrásněný, neboť hodnota barokních perel se odvíjí od jejich výjimečnosti a originality.


Zlaté peckové náušnice Lillian Vassago, s říční perlou.

Procesy, při kterých příroda dokáže vytvářet tak odlišné perly v závislosti na prostředí, ve kterém se tvoří, jsou fascinující. Ponořte se s námi do světa perlových šperků a objevte různé typy perel, které dodají Vašemu stylu neopakovatelnou eleganci. Sladkovodní i mořské perly zaujímají ve světě módy a šperků své čestné místo a je jen na Vás, který typ si vyberete.





Více o špercích s perlami se můžete dočíst v našem článku Perlové šperky.



0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page