top of page

Rubín: symbol luxusu a vášně

Rubíny, tajemné a dlouhá staletí obdivované kameny, patří mezi nejvíce ceněné drahokamy světa. Jejich hluboká červená barva evokuje vášeň, lásku a moc, díky čemuž získaly právoplatné místo na korunovačních klenotech, ale také při náboženských rituálech a v umění.

V sanskrtu se pro rubín užívá výraz ratnaraj, v doslovném překladu „král drahokamů“. Není tedy překvapením, že rubíny zdobily krom korunovačních klenot také další královské poklady i šaty.

Podívejme se společně na fascinující symboliku a historii tohoto úchvatného, sytě červeného drahého kamenu.


Patentové náušnice ze 14 kt žlutého zlata s přírodním rubínem a brilianty.


Vlastnosti

Oblíbené rudé kameny nejsou pouze cennými drahokamy, ale také symboly hodnoty a luxusu, jejichž historie sahá tisíce let zpět. Jejich naleziště se rozkládá v mnoha oblastech od Barmy až po Srí Lanku.

Vznešené rubíny, varianty minerálu korund s tvrdostí 9 na Mohsově stupnici, jsou téměř tak tvrdé jako diamant. Právě pro svou tvrdost je důležité rubíny uchovávat odděleně od ostatních drahokamů, aby nedošlo k poškrábání kamenů.

Zlatý prsten Lillian Vassago zhotoven z bílého 14 kt zlata s přírodním rubínem a brilianty.

Sytě červená barva rubínu vychází z přítomnosti chromu – dle jeho množství se kámen může pyšnit různými odstíny červené. V minulosti, kdy neexistovaly moderní technologie, byly všechny červené drahokamy nazývány rubíny. Až díky pokrokům v mineralogii se podařilo odhalit, že mnohé z těchto „rubínů“ jsou ve skutečnosti spinely nebo jiné drahokamy.


Symbolika

Rubíny jsou díky svým odstínům často spojovány s láskou, vášní a energií. Množství kultur je považuje za symbol ochrany a moci. Některé kulty přisuzovaly těmto červeným drahokamům schopnost poskytnout svému nositeli nesmrtelnost a moc. V hinduismu je rubín doposud považován za královský kámen, který ochraňuje svého nositele před nepřáteli.

Vzhledem k množství vlastností, které se s rubíny spojují není divu, že se dlouhodobě jedná o často zmiňované kameny v literatuře, filmu a hudbě.






 

Zajímavosti

Barmské rubíny: Myanmar (dříve Barma) je známý produkcí jedněch z nejlepších rubínů na světě. Tato oblast je zvláště proslulá rubíny s výjimečnou barvou „holubí krve“.

Rubín v korunovačních klenotech: Jedním z největších rubínů, který zdobí korunu britských králů a královen v Tower of London, je ve skutečnosti spinel.

Léčivé vlastnosti: V minulosti se věřilo, že rubíny mohou detoxikovat tělo, léčit infekce a přinášet uživateli klidný spánek.

Rubínový laser: Rubíny se používají k výrobě rubínových laserů, zařízení využívajících tento kámen jako zesilovač pro produkci světelného paprsku.

Starověké víry: Starověcí Barmánci věřili, že rubíny činí svého nositele nesmrtelným.

Narozeninový drahokam: Rubín je tradiční narozeninový drahokam pro lidi narozené v červenci.

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page