top of page

Přírodní či syntetické kameny?

Přemýšlíte, jakým šperkem potěšit sebe nebo své blízké? Možná jste se rozhodli pro třpytivý kousek

s kamínky – skvělé, první krok totiž máte za sebou! Ale co dál? Jak se ve světě drahých kamenů zorientovat, když nabídka šperků je tak rozmanitá? A co vybrat: přírodní nebo syntetické kameny? Máme pro Vás dobrou zprávu – s žádnou volbou neuděláte chybu. Obě skupiny drahokamů mají své výhody

i jedinečné kouzlo a přinášejí radost.

Drahokamy fascinují lidstvo svou krásou, vzácností a bohatou historií po tisíciletí. Lidé si jich váží nejen pro jejich estetickou hodnotu, ale také pro jejich symboliku a energetické vlastnosti. Nicméně důležité je rozlišovat mezi drahokamy vytvořenými přírodou a těmi, které vznikly v laboratoři syntetickou cestou.

V tomto článku Vám přiblížíme základní rozdíly mezi nimi, abyste mohli snáze zvážit, které jsou tou pravou volbou právě pro Vás.


Přírodní drahokamy

Přírodní drahokamy jsou ty, které během tisíciletí vznikaly přirozeným procesem v hlubinách země. Tyto vzácné kameny se formují z minerálů a krystalů za vysokých teplot a tlaku, což jim dodává jejich jedinečnou strukturu a barvu. Přírodní drahokamy se těší značné oblibě díky své jedinečnosti a vzácnosti. Jejich cena může být velmi vysoká, zejména pokud se pyšní výjimečnou kvalitou.

Z čirých drahých kamenů do této skupiny patří král všech drahokamů – briliant.

Z barevných drahokamů pak můžeme vyjmenovat nepřeberné množství druhů, například safír, tanzanit, modrý topaz, aquamarín, rubín, granát, ametyst, smaragd, olivín, zelený granát, citrín a jiné.

Syntetické drahokamy

Syntetické drahokamy jsou vytvořené člověkem v laboratoři tak, aby co nejvíce připomínaly přírodní drahokamy. Tyto kameny vznikají různými metodami: hydrotermální růst, chemické odpařování a krystalizace z taveniny. Syntetické drahokamy mají v podstatě stejnou chemickou strukturu jako jejich přírodní protějšky, ovšem jsou vytvořené mnohem rychleji.

Nejznámějším představitelem této skupiny je čirý kámen zvaný zirkon, který se ale vyrábí i v barevném provedení.

Dále sem patří barevné kameny, například syntetický aquamarín, ametyst, citrín, granát, malachit, safír, spinel, smaragd, rubín, topaz, opál, olivín, onyx a jiné.


Zlatý přívěsek Lillian Vassago se zeleným smaragdem a zirkony.

Základní rozdíly mezi syntetickými a přírodními drahokamy

Původ

Jak jsme zmínili na začátku, nejvýznamnějším rozdílem mezi syntetickými a přírodními drahokamy je samozřejmě jejich původ. Přírodní drahokamy vznikly přirozeným procesem, zatímco syntetické drahokamy byly vytvořeny člověkem.

Vzácnost

Přírodní drahokamy jsou obvykle vzácnější než syntetické. Jejich omezená dostupnost a přirozený výskyt na trhu zvyšují jejich hodnotu.

Cena

Přírodní drahokamy jsou často mnohem dražší než jejich syntetické protějšky. Cena je ovlivněna jak jejich vzácností, tak kvalitou, což zahrnuje barvu, čistotu a velikost.

Estetika

Přírodní drahokamy mohou mít charakteristické vnitřní inkluze a vady, což je součástí jejich přirozeného vývoje. Syntetické drahokamy jsou obvykle čistší a většinou bez inkluzí.

Symbolika

S přírodními drahokamy se často pojí historická a kulturní symbolika spojená s jejich přirozeným vznikem či místem výskytu. Syntetické drahokamy nemají tak bohatou historii a symboliku.

Ekologická stopa

Výroba syntetických drahokamů má mít menší ekologický otisk než těžba a třídění přírodních drahokamů. To může být důležité pro lidi, kteří se zajímají o udržitelnost.

Praktické využití

Přírodní a syntetické drahokamy lze rozlišit také z pohledu praktického využití. Níže představíme nejtypičtější zástupce těchto dvou skupin: brilianty (přírodní drahokamy) a zirkony (syntetické kameny).



Sada zlatého přívěsku s náušnicemi zdobená přírodním topazem a zářivými brilianty.

Briliant

Briliant je přírodní drahokam, král všech kamenů. Briliantové šperky můžeme označit jako:

· nadčasové šperky,

· šperky na celý život,

· šperky sloužící jako investice do budoucna. Proč? Neztrácí na hodnotě. Mohou se dědit (lze je darovat svým dětem, vnoučatům, ...), nebo koupit a o mnoho let později prodat.


Z nabídky našich působivých briliantových šperků si můžete vybrat na našich stránkách. Spolu s nimi obdržíte certifikát o pravosti šperků, kde

budou mimo jiné uvedené základní údaje o zasazených kamenech.





Zirkon

Zirkon je nejčastěji používaným představitelem skupiny syntetických kamenů. Zirkonové šperky můžeme označit jako:

· šperky pro bezpečné každodenní nošení,

· šperky pro radost.




 

Na závěr ještě zajímavost. Při nákupu šperků se můžete setkat i s jinými zástupci syntetických kamenů, které mají suplovat ony nejcennější brilianty. Jsou jimi například laboratorní diamanty, moissanity či bílé safíry. Jejich použití však není příliš časté.


Tak jak jste na tom – poodhalili jsme Vám tajemství drahokamů natolik, že už víte, který šperk je pro Vás ten pravý? Pokud ano, je to skvělé a máme radost! A pokud ne, nevadí. Obraťte se na nás a my Vám rádi s výběrem pomůžeme!

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Napište nám, o čem máme napsat příště!

Děkujeme Vám!

Máte rádi neobyčejné věci? Vybírejte nejen zlaté šperky z naší nabídky Lillian Vassago. Nabízíme široký sortiment zlatých, stříbrných a diamantových šperků, jako jsou náušnice, náramky, přívěsky, řetízky a prsteny, především zásnubní a snubní. Šperky vyrábíme v tradičních i nadčasových designech – vybere si u nás každý!

© 2023 Lillian Vassago. Powered and secured by Wix

bottom of page