top of page

Kouzlo topazu: hra pestré palety barev a světla

Vítejte ve světě drahokamu, kde se krystaly setkávají se světlem a společně rozehrávají okouzlující symfonii barev! Topaz je nádherný drahokam, který tvoří dokonale ohraničené krystaly. Známý je především pro své úchvatně modré odstíny, jimiž si získal srdce milovníků šperků po celém světě. Setkat se však můžete s topazy mnoha jiných barev, od bezbarvé průhlednosti přes teplé odstíny žluté, oranžové a hnědé až po intenzivně modrou záři. Barvy topazu vytvářejí pohádkovou paletu odstínů, která nadchne nejen designéry. Je to právě variabilita barev tohoto drahokamu, díky které se jedná o vyhledávaný kámen pro výrobu klenotů.


Zlatý náhrdelník s přírodním modrým topazem a brilianty




 

Modrý topaz

Modrý topaz okouzluje svými rozmanitými odstíny modré barvy, od světlé až po intenzivnější azurovou, šperkaře i nadšené nositele. Jeho široká škála barevných tónů evokuje představy jasného nebe, horského jezera i pobřežních vod, což z něj činí oblíbený prvek pro výrobu náhrdelníků, náušnic a prstenů. Níže pro Vás uvádíme hlavní odstíny modrého topazu:

Zlatý luxusní prsten s modrým topazem a brilianty.
  • Světle modrý topaz: Jemný, světle modrý odstín, připomíná letní oblohu. Obvykle je spojen s klidem a svěžestí.

  • Azurový topaz: Intenzivní azurový odstín je jedním z nejžádanějších. Může se pohybovat na barevné škále od sytě modré až po téměř „elektricky modrou“, což z něj činí výrazný kámen vhodný pro nápadité šperky.

  • London Blue topaz: Tmavší odstín modrého topazu je oblíbený pro svou hloubku. Připomíná tmavší oblohu ve večerních hodinách. London Blue topaz má v sobě nádech šedé nebo zelené, což mu dodává jedinečný vzhled.

  • Švýcarský modrý topaz: Odstín modrého topazu pojmenovaný podle švýcarských jezer má jasný a sytý tón, který připomíná krásu čistého horského jezera.

  • Sky Blue topaz: Modrý topaz s jemným podtónem se podobá světle modré obloze během jasného dne.

  • Baby Blue topaz: Jemný a něžný odstín modré, který připomíná světlou modř oblohy v době odpoledního slunce.

  • Electric Blue topaz: Intenzivní a jasný odstín modrého topazu připomíná sytou modrou barvu elektrického výboje.

Některé odstíny modrého topazu mohou být výsledkem tepelného ošetření, což může zlepšit a stabilizovat barvu.

Bezbarvý topaz

Nejdostupnější variantou popisovaného drahokamu je elegantní bezbarvý topaz, někdy označovaný také jako „křišťálově čistý“. Právě jeho bezbarvá průhlednost z něj činí univerzálního hráče v oblasti šperkařství. Hojně se využívá k výrobě šperků, které zdůrazňují jeho jemný lesk a čirou krásu.


Žlutý a oranžový topaz

Sada zlatých šperků, prstenu a přívěsku, s nebesky modrým topazem.

Hřejivé odstíny žlutého a oranžového topazu představují energii a radost. Teplé barvy jsou oblíbeným prvkem pro vytváření originálních a výrazných šperků.


Hnědý topaz

Hnědý topaz s mnoha barevnými tóny, od světlých až po ty tmavé, přináší do světa šperků přírodní a zemitou krásu. Je vynikající volbou pro ty, kdož upřednostňují elegantní šperky inspirované přírodou.


Růžový topaz

Růžový topaz s jemným nádechem fialové představuje symbol něhy a romantiky. Používá se k výrobě šperků, které zdůrazňují ženskost a eleganci.


Zelený topaz

Zelený topaz nabízí širokou paletu odstínů, od světlých až po sytě zelené. Všechny připomínají přírodu a přináší do šperkařství svěžest a příjemnou originalitu.

 

 

Topaz je v oblasti drahokamů a šperkařství významným kamenem, který vytváří dojem svými rozmanitými barvami. Jeho kouzlo spočívá v unikátní schopnosti přenášet různorodost přírodních tónů do umělecky zpracovaných šperků. Ať už se jedná o sofistikovaný prsten, náhrdelník nebo náušnice, s topazem je možné vytvářet šperky, které odrážejí krásu přírody a nesou s sebou osobní význam a jedinečnost.


 



Máte už doma svůj šperk s tímto úchvatným drahokamem? Který odstín topazu preferujete a proč?

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page