top of page

Perlové šperky, kousek luxusu v každé perle

Ve světě módy se každý rok střídá mnoho trendů a stylů. Ani ve světě šperků to není jinak! V minulých letech byly v kurzu například šperky s minimalistickým designem, růžové zlato, pevné náramky, řetízky na nohu nebo výrazné a extravagantní náhrdelníky. Perlové šperky jsou ale nadčasovou klasikou, ke které se pravidelně vrací i luxusní módní značky a domy jako Coco Chanel, Dior, Valentino nebo Yves Saint Laurent. Pokud tedy nevíte, jaký šperk zvolit, perly budou vždy tou správnou volbou.


Perlový náhrdelník na modelce, se zlatým řetízkem a přívěskem čtyřlístku.

Kam nosit perly?

Perlové šperky se hodí prakticky ke každé příležitosti. Obzvláště však vyniknou v následujících situacích:


Večerní slavnostní příležitosti

Perly jsou jako stvořené pro slavnostní večeře či plesy. V kombinaci s večerními šaty zajistí sofistikovaný a elegantní vzhled. Pokud zvolíte jednobarevnou róbu, můžete sáhnout po odvážnějších a výraznějších kouscích. Krásu vícebarevných nebo vzorovaných šatů naopak dokonale podtrhnou jednoduché perlové šperky jako jsou peckové náušnice, prsten nebo náramek. Perly můžete zakomponovat i do účesu, na trhu najdete nádherné perlové spony.

Zlatý perlový prsten ve výloze kamenné prodejny.

Svatby

Ať už jste nevěsta, svědek, družička nebo jeden za svatebních hostů, s perlovými šperky nešlápnete vedle. Každá nevěsta s nimi bude působit jemně, žensky a romanticky, což dokonale podtrhne svatební atmosféru.

U výběru perel je třeba zvážit, zda se barevně hodí ke svatebním šatům. Jsou dostupné v odstínech bílé, krémové či růžové, mohou mít ale také stříbřitý nádech. Pokud pro Váš velký den volíte sněhově bílé šaty, sáhněte po perlách se stříbřitým odleskem. Ke krémovým šatům zvolte růžové nebo krémové perly.



Pohovory a kancelářské prostředí

Perly se hodí i do pracovního prostředí v kanceláři. Elegantní perlové šperky vzbudí dojem sebevědomé a cílevědomé ženy, čímž zapůsobíte nejen na kolegy a nadřízené, ale také na klienty. Doporučujeme však držet se zkrátka a volit především minimalistické a sofistikované šperky, například peckové náušnice nebo náhrdelníky. V pracovním prostředí nedoporučujeme šperky kombinovat, celkový dojem by tak mohl působit lacině a nevkusně.

Pokud se chystáte na pohovor do nového zaměstnání, mějte na paměti, že méně je více. Zvolte tedy pouze jeden perlový šperk, například náušnice či náhrdelník. Vyhnete se tak tomu, abyste působila příliš okázale.


Modelka se zlatým perlovým náhrdelníkem a zlatým perlovým prstenem.

Jak nosit perly?

Perlové šperky jsou z hlediska stylingu velice vděčným kouskem, neboť sluší ženám v každém věku a hodí se prakticky ke každé příležitosti, aniž by působily příliš formálně nebo usedle. Díky neutrálnímu vzhledu můžete klasické bílé perly kombinovat s jakoukoli barevnou kombinací či stylem. Pro každodenní nošení se hodí především jemné a minimalistické kousky.

Tip pro Vás: Perlovým šperkům můžete dodat moderní nádech vrstvením. Stejného efektu docílíte jednou dlouhou perlovou šnůrou, kterou kolem krku vícekrát omotáte. Tato varianta se skvěle hodí například k černým koktejlkám nebo k formálnějším pracovním kostýmkům.








Jak kombinovat perly s ostatními šperky?

Nakombinovat perly s jinými druhy šperků není tak snadné, jak by se na první pohled mohlo zdát. V případě, že se chystáte na jakoukoli formální akci, bude lepší, když se vyhnete experimentům a budete se držet perel. Pamatujte, že nic se nesmí přehánět – zvolte tedy maximálně tři perlové šperky.

Pokud se rozhodnete pro kombinaci perel a jiných šperků, můžete vyzkoušet třeba drahokamy. Nejosvědčenější jsou však šperky s diamanty nebo jinými čirými kameny, například zirkony. Kombinace čirých kamenů a perel je velice jemná a elegantní. Můžete vyzkoušet perlový náhrdelník, který doplníte o diamantové náušnice. Skvostně bude vypadat také kombinace perlových náušnic s diamantovým náhrdelníkem nebo perlový náhrdelník se zlatým náramkem.

O tom, jaký vzácný kov pro kombinování šperků vybrat, rozhoduje barva. Ke krémovým perlám se hodí především žluté zlato, bílé zlato nebo stříbro se naopak hodí k bílým perlám. Růžové perly můžete zkombinovat s růžovým zlatem.



Jak pečovat o perly?

Perlové šperky si navlékejte vždy až po kosmetických úpravách a nanesení makeupu. Kosmetické prostředky, jako lak na vlasy či parfémy mohou obsahovat látky, které po čase zhoršují lesk perel. Uchovávejte je odděleně od ostatních šperků a od ostrých, tvrdých předmětů, které by mohly poškodit jejich povrch. Perly nenechávejte dlouhodobě v uzavřeném suchém prostoru (např. v trezoru). Abyste se zbavili prachu a nečistot, můžete perly čistit pomocí měkkého vlhkého hadříku.

Ovšem protože perly vytvořil živý organismus, vlhkost vzduchu a lidského těla je pro ně prospěšný. Doporučujeme proto perly nosit pravidelně, aby se udržel jejich lesk.

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page