top of page

Ze starověké Indie do moderního světa: poutavý příběh briliantů

Příběh briliantu se začal psát již ve 4. století před naším letopočtem ve starověké Indii, kde se s ním tehdy již intenzivně obchodovalo. O několik set let později, v 1. století našeho letopočtu, se římský přírodovědec Plinius vyjádřil k diamantům následovně: „Diamant je nejen nejcennějším drahým kamenem, ale i nejhodnotnější věcí na tomto světě.“ A zdá se, že na jeho slovech něco bude, protože od té doby se v podstatě nic nezměnilo.

Prsten a náušnice Lillian Vassago zhotovené ze 14kt bílého zlata, zdobené oslnivými diamanty.

Prohlédněte si naši kolekci diamantových šperků.

Většina diamantů vznikla před více než miliardou let přeměnou obyčejného uhlíku. Tento proces probíhal za extrémně vysokých teplot a tlaku hluboko pod zemským povrchem, a právě díky tomu diamanty získaly své unikátní vlastnosti. Jsou nejtvrdšími a nejodolnějšími kameny, které kdy spatřily světlo tohoto světa.

Než diamanty získaly svou nádhernou třpytivou podobu, jakou známe dnes, musely ujít dlouhou cestu. Dříve totiž byly známé jen jako surové kameny. Teprve Marcel Tolkowski v roce 1917 dokázal vypočítat ideální sklon úhlů faset, které by umožnily, aby se světlo procházející diamantem odráželo co nejlepším způsobem v celém barevném spektru a s maximální intenzitou. Vymyslel briliantový výbrus, který dnes známe jako „briliant“, král všech drahokamů.


Zlatý prsten Lillian Vassago zhotovený z bílého 14kt zlata, zdobený řadou zářivých briliantů.

Není briliant jako briliant…

Každý briliant je jedinečný a má specifické vlastnosti, které dokládají jeho hodnotu. Přesto můžeme kterýkoli kousek individuálně ohodnotit. Abychom posoudili kvalitu briliantu, používáme celosvětově uznávaný standard známý jako 4C. Takto specifikované jsou i všechny naše diamantové šperky.


A teď si s­polečně poodhalme, co znamenají všechny ty tajemné zkratky, čísla a písmena. Zkratka 4C znamená hodnocení podle 4 základních kritérií. Jsou jimi:

  1. Color – barva

  2. Clarity – čistota

  3. Carat – váha v karátech

  4. Cut – brus neboli tvar diamantu






Nechte se oslnit naší celou řadou okouzlujících šperků, zdobených diamanty a drahokamy.




Barva – Color

Diamanty se přirozeně vyskytují v mnoha barvách. Do základního hodnocení však spadají jen diamanty čiré až nažloutlé. Ty lze rozdělit do 16 skupin označených písmeny D-Z. Ostatní barevné odstíny se označují jako „fancy“ (sem spadají například odstíny žluté, červené, modré, zelené, hnědé či černé).

Ilustrace drahé kameny, stupnice barevnosti drahých kamenů.

Která barva ze stupnice je ta nejcennější a nejvzácnější? Je to D! Čím více se blíží barva diamantu k D, tím více stoupá jeho vzácnost a současně i cena. Na takový klenot narazíte jen výjimečně.

Barevný rozdíl (např. mezi stupni D a I) je možné pozorovat pouze tehdy, jsou-li diamanty položené vedle sebe. Jinak jsou rozdíly laickému oku téměř neviditelné. Za pozornost stojí také oblíbený černý diamant. Nejedná se totiž o barvu, ale o zabarvení způsobené velkým množstvím černých inkluzí a vad, nebo o diamantový prach vybroušený briliantovým brusem.

Čistota – Clarity

Čistota diamantu se určuje pomocí lupy při desetinásobném zvětšení. Na čistotu má rozhodující vliv množství inkluzí neboli nečistot obsažených v kameni. Podobně jako u barvy i zde existuje stupnice určující čistotu diamantu.

Ilustrace drahé kameny, stupnice čistoty drahých kamenů.

Hodnocení čistoty diamantů a její specifikace:

F/IF (Flawless)

Neobsahuje žádné vnější ani vnitřní nečistoty. Extrémně vzácný diamant. Nakupován nejčastěji jako investice.

VVS 1, VVS 2 (Very Very Small)

Obtížně zjistitelné inkluze. Vzácný a cenný diamant. Používaný ve šperkařství i jako investice.

VS 1, VS 2 (Very Small)

Velmi malé inkluze. Standardní diamant vyšší kvality. Užíván zejména na výrobu šperků.

SI 1, SI 2 (Small Inclusions)

Malé, snadno zjistitelné inkluze. Standardní diamant. Používán především ve šperkařství.

P1/I1, P2/I2, P3/I3 (Included 1-3)

Velké a četné inkluze lehce viditelné pouhým okem. Používaný pro výrobu méně luxusních šperků.

Zlatý prsten Lillian Vassago, zhotoven že žlutého 14kt zlata, ve tvaru hřebíku a zdobený oslnivými brilianty.

Prohlédněte si naše okouzlující zásnubní a snubní prsteny s diamanty.





Váha v karátech – Carats

Hmotnost diamantu se měří v karátech a označuje se CT. Váha se zaznamenává až na tři desetinná místa, přičemž 1 karát je roven 0,2 gramu. Čím více karátů diamant má, tím více roste jeho výjimečnost.

Ilustrace drahé kameny, stupnice váhy v karátech drahých kamenů.

Brus – Cut

Dalším kritériem pro hodnocení briliantů je kvalita výbrusu, která lze rozdělit do 5 stupňů. Briliantový výbrus, jak jej vytvořil zmíněný Marcel Tolkowski, můžeme charakterizovat takto:

• Čistý, klasický, univerzální tvar.

• Broušený do 58 faset pro maximální důraz na lesk a brilanci.

• Nejpopulárnější a nejprodávanější na celém světě.

Ilustrace drahé kameny, ideální brus

Brilianty podle kvality brusu:

Excellent

Odrážejí téměř všechno světlo, které na diamant dopadá. Tvoří 3 % světové produkce.

Very good

Představují zhruba 15 % nejkvalitněji vybroušených diamantů. Odrážejí téměř stejný objem světla jako diamanty Excellent a pro oko laika jsou od nich takřka k nerozeznání.

Good

Odrážejí většinu světla.

Fair

Stále jde o kvalitně vybroušené diamanty, ale třpytí se o poznání méně než diamanty vyšších kategorií.

Poor

Většina světla, která na diamant dopadá, se ztrácí, čímž kámen přichází o svůj třpyt.

Briliantový výbrus je nejznámějším druhem vybroušení diamantu, nicméně existují i další typy výbrusů. Jsou jimi například hruška/slza (Pear), markýza (Marquise), srdce (Heart), princezna (Princess) nebo oválný (Oval) a smaragdový (Emerald) výbrus.

 

O těchto úchvatných kamenech by se dalo napsat ještě mnoho. Popsali jsme Vám však nejdůležitější 4C, kterými lze charakterizovat všechny brilianty a budeme nyní skromně doufat, že se nám ve Vašich očích alespoň trochu podařilo odkrýt záhadu jejich popisů a poodhalit tajemství jejich vzniku. Více se o králích všech drahokamů rozepíšeme zase příště.


Nechte se oslnit naší celou řadou okouzlujících šperků, zdobených diamanty a drahokamy.



Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Napište nám, o čem máme napsat příště!

Děkujeme Vám!

Máte rádi neobyčejné věci? Vybírejte nejen zlaté šperky z naší nabídky Lillian Vassago. Nabízíme široký sortiment zlatých, stříbrných a diamantových šperků, jako jsou náušnice, náramky, přívěsky, řetízky a prsteny, především zásnubní a snubní. Šperky vyrábíme v tradičních i nadčasových designech – vybere si u nás každý!

© 2023 Lillian Vassago. Powered and secured by Wix

bottom of page