top of page

Safíry: Královské Drahokamy Plné Historie a Mystiky

Se safíry a jejich úchvatnou modrou barvou se pojí bohatství historie a mystiky. Tyto drahokamy patří mezi nejvíce ceněné a obdivované na světě. Jsou známé svou neuvěřitelnou tvrdostí, krásou a vzácností a jsou symbolem bohatství, moci a duchovní čistoty. I přesto, že safíry mohou mít různé barvy, modrá je právě ta, která nejčastěji přitahuje obdiv a úžas.

Safíry patří do minerální skupiny korundů, což jsou krystalické formy oxidu hlinitého (Al₂O₃). Jsou druhým nejtvrdším přírodním minerálem, s tvrdostí 9 na Mohsově stupnici, hned za diamantem. Tento vysoký stupeň tvrdosti, spolu s jejich nádhernou barvou, činí safíry velmi žádaným klenotem v šperkařství.


Geologické Parametry Safíru

Chemické složení

Krystalová struktura

Barva

Al₂O₃ (oxid hlinitý)

Trigonální

Modrá, růžová, žlutá, zelená, fialová a bezbarvá

Tvrdost
Hustota

Index lomu

9 na Mohsově stupnici (druhý nejtvrdší minerál po diamantu)

3,95–4,03 g/cm³

1,762–1,770 (pro modré safíry)

Dvojlom
Pleochroismus
Optické vlastnosti

0,008

Safíry mohou vykazovat pleochroismus

asterismus (hvězdový efekt) nebo chatoyance (kočičí oko)

Vysvětlivky:

Pokud kámen vykazuje plechorismus, zmanená to, že mění barvu při různých úhlech pohledu.

Asterismus (hvězdový efekt) nebo chatoyance (kočičí oko), jsou optické vlastnosti způsobené přítomností jehličkovitých inkluzí rutilu v krystalu.



Těžba a Naleziště

Safíry se těží po celém světě, přičemž některá naleziště jsou obzvlášť známá pro kvalitu svých safírů. Jedním z takových nalezišť je Srí Lanka, která je známá pro vysoce kvalitní modré, růžové, žluté a bezbarvé safíry. Dalšími nalezišti jsou:

  • Myanmar (Barma), v oblasti Mogok, je slavná pro své výjimečně kvalitní modré safíry.

  • V Thajsku se těží modré a žluté safíry.

  • Austrálie je bohatá na modré a zelené safíry.

  • V posledních letech se stal významným zdrojem safírů i Madagaskar. Zejména modrých, růžových a zelených.

  • Širokou škálu barevných safírů produkují také oblasti Keňa a Tanzanie, včetně modrých a růžovo-oranžových safírů (tzv. padparadscha, které jsou obzvláště ceněné pro svou vzácnost a unikátní barvu).

 

Tvrdost a využití

Safíry jsou ceněny nejen pro svou krásu, ale také pro svou tvrdost. Na Mohsově stupnici tvrdosti mají safíry hodnotu 9, tudíž jsou jedním z nejtvrdších materiálů na Zemi (hned po diamantech). Díky této vlastnosti se safíry používají nejen ve špercích, ale i v průmyslu, jako jsou přesné strojní součástky nebo skla odolná proti poškrábání.

V klenotnictví jsou safíry obvykle vybroušené do fasetových tvarů, které zdůrazňují jejich brilanci a lesk. Mezi nejběžnější výbrusy patří oválné, kulaté nebo smaragdové. Safíry se často používají v zásnubních prstenech, náhrdelnících, náramcích a náušnicích.




Historie a Symbolika Safírů

Safíry mají dlouhou a fascinující historii, která sahá až do starověku. Starověcí Peršané věřili, že modrá obloha je odrazem obrovského safíru, na kterém spočívá Země. Také ve středověké Evropě byly safíry považovány za symbol nebe a věřilo se, že chrání nositele před nebezpečím a závistí. Králové a kněží také často nosili safíry jako symbol moudrosti a duchovní čistoty.

Safíry se rovněž pojí s mnoha legendami. Například se věřilo, že změna barvy safíru varuje jeho nositele před blížící se hrozbou. V Indii zase byly safíry považovány za „kámen osudu“ a věřilo se, že mohou ovlivnit běh událostí, zejména v oblasti lásky a vztahů.




Legenda o Safíru

Kdysi dávno, v srdci majestátních hor, žilo malé království obklopené hustými lesy a třpytivými řekami. Toto království, známé jako Safírova říše, bylo pojmenováno po drahocenném kameni, považováném za symbol moudrosti, pravdy a čistoty.


V těchto dobách žila královna jménem Aisling, která byla známá svou laskavostí a spravedlností. Jednoho dne se jí ve snu zjevila záhadná postava – duch prastaré čarodějky, která pronesla proroctví: „Když přijde čas největší temnoty, objeví se v hlubinách hor safír, který září jako tisíc hvězd. Tento safír má moc zvrátit osud království.“


Královna Aisling se rozhodla vyslat své nejlepší rytíře a mudrce, aby tento zázračný safír nalezli. Po mnoha měsících hledání se konečně dostali do odlehlé jeskyně, kde nalezli obrovský kámen, který zářil modrým světlem tak jasným, že osvětlovalo celý prostor.

Safír měl skutečně kouzelnou moc. Když byl přinesen zpět do království, stal se symbolem naděje a jednoty. Pod jeho ochranou se království rozkvétalo a stalo se centrem učení, míru a prosperity. Královna Aisling umístila safír na vrchol nejvyšší věže svého paláce, aby jeho světlo mohlo být viděno ze všech koutů země.


Legenda říká, že safír stále září ve věži, chránící království před všemi hrozbami a temnotou. A každý, kdo se na safír podívá s čistým srdcem, může pocítit jeho sílu a moudrost, která přetrvává dodnes.





Nejznámější Safíry

Některé z nejslavnějších safírů na světě mají bohatou historii a jsou ceněny pro svou krásu, vzácnost a kulturní význam. Nejznámějším z nich je však Hvězda Indie. Tento safír, který pochází z Cejlonu (dnešní Srí Lanka) je jedním z největších a nejznámějších na světě. Jeho váha je neuvěřitelných 563,35 karátů a je unikátní díky asterismu – hvězdnému efektu. Dnes si jej můžete prohlédnout v americkém muzeu přírodní historie v New Yorku.

  • Safír Modrá královna (Blue Belle of Asia) Tento safír o hmotnosti 392,52 karátů byl nalezen také na Srí Lance v roce 1926. Je známý svou intenzivní modrou barvou a vysokou kvalitou. V roce 2014 byl prodán na aukci za více než 17 milionů dolarů, což z něj činí jeden z nejdražších safírů na světě.

  • Loganův safír (Logan Sapphire) Tento 422,99 karátový safír pochází ze Srí Lanky a je považován za jeden z největších modrých safírů na světě. Je vsazen do brože a je vystaven ve Smithsonianském přírodovědném muzeu ve Washingtonu, D.C.

  • Safír Stuart (Stuart Sapphire) Tento safír o hmotnosti 104 karátů je historický drahokam, který patřil britské královské rodině. Je součástí britských korunovačních klenotů a je vsazen do britské koruny.

  • Modrý Safír Princezny Diany Safír o hmotnosti 12 karátů, obklopený 14 diamanty, tvoří střed zásnubního prstenu, který princ Charles daroval princezně Dianě v roce 1981. Po smrti princezny Diany se prsten stal majetkem jejího syna, prince Williama, který jej daroval Kate Middleton při jejich zásnubách v roce 2010. Původem pochází ze Srí Lanky.



 

Safíry si po tisíce let udržují svou výjimečnost a oblibu. Díky jejich kráse, hluboké historii a symbolice jsou ideálně právě pro ty, kteří hledají něco více než jen krásný šperk. Ať už jsou modré, růžové, žluté nebo jiné barvy, safíry nabízejí kouzlo a tajemství, které odráží nejen jejich přírodní krásu, ale i bohatou historickou tradici a kulturu.



0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page