top of page

Barevná typologie: podzim

V předchozích článcích jsme se seznámili se základy barevné typologie a podrobně prozkoumali letní typ. Dnes se podíváme na podzimní typ. Pokud jste se v něm našli nebo se jen chcete o barevné typologii dozvědět více, čtěte dál.


 

Čím se podzimní typ vyznačuje?

Pamatujete si ještě, jaké jsou hlavní rysy podzimního typu? Pojďme zavzpomínat. Pleť je velice často světlá až slonová, žluto-béžová nebo broskvová s nádechem do zlatova. Špatně se opaluje a znaménka mají zlatavý nádech. Barva vlasů je nejčastěji zrzavá a hnědá s odstíny červené či zlaté. Oči jsou obvykle hnědé nebo olivově zelené.


Podzim a jeho tři podtypy

Podzim je teplý typ a stejně jako ostatní má i on své tři podtypy – jemný, pravý a tmavý. Všechny tyto podtypy sdílí teplou barevnou paletu, ve které převažují přírodní a zemité tóny, liší se však v intenzitě a jasu barev. 


Jemný podzim 


Pro jemný podzim jsou charakteristické teplé, jemné a tlumené barvy. Lidé s tímto barevným typem mají obvykle světlou až středně tmavou pleť s teplým podtónem či zlatavým nádechem, často s jemnými pihami. Vlasy bývají světle až středně hnědé, někdy se zlatavými nebo měděnými odlesky. Oči jsou obvykle hnědé, oříškové či zelené, často s teplými zlatavými tóny.


Barevná paleta

Vhodné barvy pro jemný podzim zahrnují všechny teplé odstíny béžové, hnědé, oranžové a zelené, stejně jako jemné odstíny růžové, meruňkové a korálové. Hledejte tlumené a jemné tóny, které budou v harmonii s Vašimi rysy. Naopak se vyhněte chladným a jasným odstínům, stejně jako kontrastním kombinacím barev. Vhodné nejsou ani výrazné pastelové barvy, protože mohou působit příliš ostře a nepřirozeně v kontrastu s přirozeným zbarvením podzimu.


Šperky

Svůj outfit můžete oživit šperky ze žlutého či růžového zlata, které podtrhnou Váš půvab. Skvěle budou vypadat šperky s matnou povrchovou úpravou, rustikální motivy, organické a přírodní tvary. Vhodné jsou také vsazené drahokamy a polodrahokamy v barvách podzimu, tedy například citrín, topaz nebo jantar. Pokud hledáte klasické šperky, můžete sáhnout po perlách v krémových a teplých odstínech. 




Líčení

Tento podzimní typ v sobě spojuje jemnost a teplo, charakterizují ho tlumené barvy s teplým podtónem. Zrovna tak by mělo vypadat i líčení – přirozené a jemné. Na tváře nanášejte decentní, teplé odstíny tvářenky – broskvovou nebo světle skořicovou. Vhodné jsou přípravky se saténovým efektem, tedy ani matné ani příliš lesklé. Pro všechny podzimní typy je skvělý také bronzer, neboť zvýrazňuje zdravý, teplý a zlatavý nádech pleti.


Oči můžete zvýraznit teplými, měkkými barvami, například karamelovou, zlatavě hnědou nebo jemnou olivovou. Na rty volte odstíny jako jsou korálová nebo jemně oranžová. Vystačíte si však i s transparentním leskem na rty nebo balzámem. 


Materiály

Obecně platí, že materiály by měly být spíše lehké, měkké na dotek a s jemnou texturou. Vyhněte se příliš těžkým, hrubým nebo lesklým látkám, které by mohly působit příliš kontrastně k jemnému vzhledu tohoto podzimního typu. Lichotit Vám budou kousky z kašmíru, měkkého tvídu, bavlna, len, šifon, denim, kůže a koženka ve světlejších odstínech.


Pravý podzim


Charakteristická je pro něj teplá barva pleti se zlatavým nebo bronzovým podtónem. Oči bývají hnědé, jantarové, nebo zelené, často se zlatavými nebo oranžovými tóny. Barva vlasů může být zlatavá blond, tmavě hnědá a kaštanová. Vlasy mívají červené nebo měděné odlesky, které jsou pro podzimní typy charakteristické. 


Barevná paleta

Mezi nejvhodnější barvy pro tento typ patří hořčicově žlutá, rezavě oranžová, olivově zelená a kaštanově hnědá. Dobrou volbou jsou i teplé odstíny červené, žluté, měděné a khaki. Tyto barvy na první pohled evokují podzimní krajinu a perfektně ladí s teplým podtónem pleti. Naopak se vyhněte studeným, neonovým a pastelovým barvám, které mohou působit příliš kontrastně nebo nepřirozeně s charakteristikami pravého podzimu.


Pravý podzim se nachází uprostřed podtypů (jemný a tmavý podzim), s vyváženou teplou barevnou paletou zemitých tónů se střední intenzitou. Co se týče rozdílů, teplý podzim má teplejší a jasnější paletu s větším důrazem na žluté a zlaté tóny. Tmavý podzim naopak využívá tmavší a intenzivnější odstíny, včetně tmavě hnědých a tmavě zelených barev.


Šperky

Pokud se vidíte v tomto typu, ve šperkovnici by Vám určitě neměly chybět šperky ze žlutého zlata a perly s teplým krémovým tónem. Co se týče kamenů, Váš vzhled skvěle doplní citrín, olivín, rubín nebo hematit a onyx. Pokud máte doma dřevěné korále nebo koženkové náramky, neváhejte jimi oživit svůj outfit! Tyto materiály skvěle podtrhují přírodní a zemitý charakter pravého podzimu. 



Líčení 

Základem by měl být make-up s lehce zlatavým nebo bronzovým podtónem, který podtrhne teplou barvu pleti. Pro tvářenku jsou ideální odstíny meruňkové nebo jemně hnědé s nádechem do oranžova. Oční stíny volte v teplých odstínech, ideálními barvami jsou měděná, bronzová, zlatavě hnědá nebo olivově zelená. Krásně zvýrazní oči a harmonicky ladí s celkovým vzhledem.  Co se týče rtěnky, pravému podzimu sluší teplé odstíny červené s nádechem do oranžova nebo cihlové barvy. Vyhněte se příliš studeným nebo jasným odstínům rtěnek, které by mohly působit nepřirozeně.


Materiály

Při výběru materiálů je důležité zaměřit se na textury a látky, které evokují teplo a přírodní charakter. Měkké, hřejivé materiály jako vlna, kašmír nebo mohér, jsou výbornou volbou, neboť podtrhují útulnou a zemitou povahu podzimního typu. Také hrubší textury, jako je tvíd nebo buklé, mohou skvěle doplnit podzimní estetiku. Přírodní materiály jako bavlna, len nebo hedvábí v matném provedení, jsou také velmi vhodné. Kůže a semiš v teplých odstínech mohou dodat outfitu luxusní a sofistikovaný nádech, který dobře koresponduje s bohatou paletou tohoto typu.


Naopak je dobré vyhnout se příliš lesklým nebo syntetickým materiálům, které mohou působit chladně a neharmonicky s teplým podtónem pravého podzimu.


Tmavý podzim


Pleť má odstín slonové kosti, je zlato-béžová nebo bronzová. Dominují teplé hnědé oči zlatavých, čokoládových a kávových odstínů, mohou být ale také zelené se žlutým nádechem. Vlasy jsou nejčastěji tmavě blond, hnědé, hnědočervené nebo hnědé se zlatavými a měděnými odlesky. Celkově je tento typ charakteristický výrazným, teplým a rázným vzhledem.


Barevná paleta

Tmavý podzimní typ má intenzivní barevnou paletu teplých přírodních odstínů. Základní barvy jsou bohaté na hnědé tóny – kávová, čokoládová či mahagon. V barevné paletě najdeme také odstíny červené, cihlové a oranžové bary. Patří sem také odstíny zelené, konkrétně například olivová, khaki a tmavě zelené přírodní tóny.


Šperky 

Pro podzimní typ je nejlepší volbou žluté zlato, které harmonicky ladí s teplými odstíny vlasů a pleti. Alternativou může být romantické růžové zlato. Pokud máte rádi výraznější šperky, sáhněte po těch zdobených citríny, rubíny, onyxy a smaragdy. Tyto kameny skvěle doplňují podzimní paletu. Pro uvolněnější vzhled můžete zvážit také dřevěné a kožené doplňky, které dodají Vašemu outfitu ležérní a zemitý nádech.



Líčení

Základem je make-up v teplých odstínech béžové či meruňkové. Na tváře naneste tvářenku v hřejivých barvách skořice, ale vyhněte se všem růžovým tónům, kvůli kterým byste vypadala nevýrazně a unaveně. Oči můžete nalíčit zemitými barvami jako jsou hnědá, měděná nebo olivově zelená. Pro rozjasnění použijte zlatavé odstíny. Na rty volte teplé barvy, například cihlovou nebo tmavě oranžovou. Celkový vzhled by měl být přirozený, teplý a zemitý, bez výrazných kontrastů či studených tónů. Pro dosažení nejlepšího efektu doporučujeme používat produkty s matnou texturou, která podpoří Vaši přirozenou krásu.


Materiály

Správně zvolené barvy jsou základem Vašeho šatníku, ale teprve vhodné materiály dotváří dokonalý a harmonizovaný vzhled. Obecně platí, že tmavému podzimu sluší materiály s určitou intenzitou a hloubkou, které podporují bohatost jeho přirozené barevné palety. Skvělou volbou je tvíd, semiš, kůže, bavlna, samet a flanel. Vyhněte se chladným, syntetickým, průsvitným a lesklým materiálům.


Nezapomeňte, že barevná typologie s uvedeným doporučením barev, materiálů a líčení, je spíše inspirací než pravidlem. Pokud Vaše oblíbená barva nebo látka zcela neodpovídá parametrům Vašeho barevného typu, nevadí to. Hlavní je cítit se ve svém oblečení a make-upu příjemně a sebejistě.


0 komentářů

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page