top of page

Jak správně pečovat o zlaté šperky?

Zlaté šperky jsou ceněným doplňkem každé šperkovnice, mohou ale být také významným rodinným dědictvím. Pravidelná a správná péče zajistí jejich dlouhou životnost a trvalý lesk, sloužit pak mohou po celé generace. V tomto průvodci Vám vysvětlíme, jak se starat o zlaté šperky, aby zůstaly dokonalé bez ohledu na uplynulý čas.

Modelka se zlatými šperky Lillian Vassago. Zlaté prsteny a zlaté náramky.

Jak skladovat šperky

Správné skladování je klíčové pro ochranu šperků a uchování jejich krásy. Po návratu domů by proto měly být jednou z prvních věcí, kterou odložíte. Uchovávejte šperky v suchu, při pokojové teplotě, chraňte je před prachem a slunečním světlem. Šperkovnice vystlaná jemnou látkou je ideálním řešením pro jejich uložení – šperky oddělí od sebe a zabrání tak jejich poškrábání.


Pokud šperky sundáváte na cestách a šperkovnici nemáte k dispozici, postačí samostatný měkký obal, třeba kapesníček nebo igelitový pytlík. Šperky neodkládejte do peněženky, kde by se mohly poškrábat o kovové mince.


Šperkovnice na drahé šperky.

Při sportu či fyzické práci své šperky odložte

Zlaté šperky odložte při sportu, plavání či fyzické práci (například práci na zahradě, uklízení či vaření). Pot a chemikálie, jako třeba chlór obsažený ve vodě, mohou způsobit oxidaci zlata a zkrátit tak jeho životnost. Při fyzické práci se šperk může poškrábat, přetrhnout či jinak poškodit a při vaření se v drážkách prstýnku mohou usazovat různé nečistoty.


Pozor na kosmetiku

Zlatým šperkům škodí i běžné kosmetické přípravky, které nejsou zcela přírodní. Mnoho kosmetických výrobků obsahuje chemické složky, které mohou reagovat se zlatem a způsobit jeho poškození nebo znehodnocení. Mezi tyto přípravky patří laky na vlasy, parfémy, mýdla, krémy nebo tělové spreje. Obsažené chemické látky mohou urychlit stárnutí šperku nebo ho dokonce znehodnotit. Doporučujeme šperky nasazovat poté, co měly kosmetické přípravky dostatek času na vstřebání se.


Jak vyčistit šperky doma

Pravidelné čištění zlatých šperků je klíčové pro udržení jejich krásy a lesku. Existuje několik jednoduchých metod, které můžete doma vyzkoušet, abyste šperky udrželi v perfektním stavu.

Šperky čistěte po každém nošení. Jednoduchou metodou pro jejich pravidelnou údržbu je použití měkkého šperkařského kartáčku nebo jemného hadříku navlhčeného vodou. Jemně otírejte šperk, abyste odstranili nečistoty a zbytky kosmetiky. Nepoužívejte drsné čisticí prostředky nebo hrubé kartáčky, které by mohly způsobit poškrábání povrchu zlatého šperku.

Další možností je vytvoření domácího čisticího roztoku. Do misky s teplou vodou přidejte jemný tekutý mýdlový prostředek nebo šetrný čistící prostředek určený speciálně pro zlato. Přípravek důkladně promíchejte a vložte šperky do roztoku. Jemně je otírejte šperkařským kartáčkem nebo hadříkem a poté důkladně opláchněte čistou vodou.


Čistící potřeby na šperky pro vás máme i na našem webu!



Čištění šperků od profesionálů

Pokud se na čištění šperků doma necítíte a obáváte se jejich poškození, můžete se obrátit na profesionály v klenotnictví. Profesionální ultrazvuk dokonale odstraní všechny nečistoty a usazeniny na Vašem oblíbeném klenotu.

Ultrazvukovou čističku si můžete pořídit i domů, ale její pořizovací cena se pohybuje kolem 1500 Kč, vyplatí se Vám tedy pouze v případě, že vlastníte více špeků. Ultrazvukové čištění v domácích podmínkách je ideální pro náramky, řetízky, celozlaté prsteny nebo šperky s diamanty menších velikostí. Ultrazvukovou čističkou nedoporučujeme čistit šperky s výraznými drahokamy, polodrahokamy a perlami. 

Některé šperky jsou ošetřené rhodiem, které se časem opotřebí a šperk tak ztratí svůj oslnivý lesk. Pro obnovu rhodiové vrstvy a lesku se obraťte na odborníky. To platí nejen u zlatých, ale také stříbrných šperků, kde rhodiová vrstva chrání kov před nechtěným zčernáním a oxidací.

 


 

Pravidelná a důkladná péče o zlaté šperky zajistí, že jejich krása vydrží navždy. Při dodržování rad z našeho průvodce budou Vaše šperky sloužit jako oslnivý doplněk po mnoho let. Nezapomeňte, že i jednoduchý úkon může prodloužit životnost a lesk Vašich klenotů!








Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page