top of page

Co jsou puncovní a identifikační značky?

Puncovní značka je drobný symbol, který najdete na špercích z drahých kovů. Tato značka Vás informuje o ryzosti a původu použitého kovu a o tom, že byl šperk zkontrolován puncovním úřadem. Pro většinu zlatníků a designéru je tato značka nutným a neestetickým zlem. Těmto malým symbolům byste však měli věnovat stejnou pozornost, jako celé kvalitě šperku.


Kdo vydává puncovní značky

Puncovní značky vydává nezávislý státní orgán známý jako puncovní úřad. Hlavním úkolem tohoto úřadu je vykonávat puncovní kontrolu, ověřovat ryzost výrobků, provádět puncovní inspekci u výrobců a obchodníků.

Naše společnost Lillian Vassago s.r.o. je registrovaná v Plzni a můžete nás najít podle jména nebo pod identifikačním číslem osoby (IČO: 02676133). Ověříte si nás na oficiálních webových stránkách puncovního úřadu zde: http://www.puncovniurad.cz/cz/zlatnici.aspx


Jaké značky můžete na svých špercích najít

Na špercích vyrobených ze vzácných kovů můžete pozorovat hned několik různých značek: ryzostní, výrobní nebo odpovědnostní a státní puncovní značku. Ryzostní, výrobní či odpovědnostní značky dávají na šperk sami výrobci. Státní puncovní značku může dát na šperk pouze puncovní úřad. Každá značka má svůj význam a každá sděluje o Vašem šperku jiné informace.


Ryzostní značka

Tato značka má podobu třímístného číselného kódu. Sděluje ryzost drahého kovu, ze kterého je šperk vyroben. U zlatých šperků se nejčastěji setkáte s kódem 585 nebo 585/1000, který označuje 14 karátové zlato. Kombinace těchto čísel není náhodná. Množství drahého kovu se uvádí v tisícinách ve slitině. Jednoduše řečeno, pokud je šperk označen ryzostní značkou 585/1000, znamená to, že je ve slitině použito 58,5 % čistého zlata.

Na špercích vyrobených ze stříbra naleznete nejčastěji označení 925. Jedná se o tzv. sterlingové, tedy klenotnické stříbro, které má v sobě 92,5 % ryzího stříbra.

Pokud jde o platinu, využíváme tu s číselným označením 950, která patří k těm nejkvalitnějším slitinám.


Státní punc

Jedná se o nejdůležitější puncovní značku, neboť podle ní poznáte, o jaký druh kovu se jedná a jaká je jeho ryzost. Tato značka Vám dává jistotu, že byl šperk úředně zkontrolován a že společnost uvádí pravdivý údaj o druhu drahého kovu a jeho ryzosti. Státní puncové značky používají zvířecí podobizny, snadno je tak rozpoznáte od ostatních značek, které na svém šperku můžete najít.



Výrobní značka

Jedná se o jedinečné označení registrované společnosti či zlatníka, které jim přidělil puncovní úřad. Zpravidla se používají iniciály firmy. Díky tomuto označení je na první pohled viditelné, kdo se na výrobě šperku podílel. Tuto značku mohou používat pouze výrobci šperků.



Odpovědnostní značka

Tato značka je podobná té výrobní: obě značky se skládají z iniciál společnosti, a i tato je přidělena puncovním úřadem. Odpovědnostní značka Vám napoví, že byl šperk dovezen z území jiného státu, kde byl i vyroben, avšak odpovědnost přebírá společnost, která jej prodává. Odpovědnostní značka, stejně jako výrobní, má stanovený design. Jedná se o dvoj či třípísmenný symbol, který je umístěn v daném obrysu. Tuto značku je možné použít pouze pro označení dovozených šperků ze zahraničí.


Naše dovozová značka má označení LLV, které je umístěno v šestihranném tvaru, viz ilustrace.


Jaké šperky se nemusí puncovat

Výjimku tvoří zlaté a platinové šperky, které jsou lehčí než 0,50 g. U stříbrných šperků je daná hranice 3 g. Tyto šperky nepodléhají kontrole puncovního úřadu a nemusí tedy být označené státní puncovní značkou.

Pokud je šperk dovezený z jiného státu a je podlimitní hmotnosti, nemusí být kontrolován puncovním úřadem ani označen státní puncovní značkou. Zpravidla na něm ale nesmí chybět odpovědnostní a ryzostní značka.


0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page